2018. március 2., péntek

Bábolnai arborétum


Bábolna Győr és Tatabánya között található néhány ezer fős település, mely a méneséről lett híres, ami ma is megtekinthető a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokon. Arborétumaink között a bábolnai, igazi kuriózum, egy csodálatos gyöngyszem. Különleges és egyedülálló! A 20 hektáros park felejthetetlen élményt nyújt, amit látni kell!




Az 1965-ben létesített  arborétum ápolását, gondozását a Vértesi Erdő Zrt. Kisbéri Erdészete végzi. Az 1992-ben természetvédelmi területté nyilvánított nyugodt hangulatú parkban gondozott sétautakon haladva gyönyörködhetünk a 65 lombos és 44 örökzöld fa- és 19 cserjefajban, mely az év minden napján kellemes kikapcsolódást kínál.




A 20 hektáros arborétum sokkal több, mint szépen elhelyezett növények gyűjteménye. A kert Európában egyedülálló látványossága a Híres Lovak Emlékparkja. A díszes lótemető 54 bábolnai híres lónak állít emléket, 18 db emlékdombon. Az állatok sírja hármas csoportokban helyezkedik el. A kopjafák erdélyi motívumokkal díszítettek, a márványtáblákon olvasható az állatok neve és életkora.





Az arborétum kedvelt és egyedi színfoltja a vadaspark, ahol vaddisznót, dámszarvast és őzet láthatunk. A szabadtéri állatkertben megismerkedhetünk az őshonos házi állatokkal, a mangalica sertéssel, racka juhokkal, különböző magyar baromfi fajtákkal és egy szamárral is.



 A park része egy vadregényes tó is. Üdítő megpihenni a fahídon megközelíthető kis szigeten. A  nádassal körülvett földterületen egy hangulatos, fedett pihenő áll. Az árnyas építményből közelről szemlélhetjük a vízpart mozgalmas életét.



Tavasszal az ébredező növény- és állatvilág, a párjukat kereső madarak éneke, nyáron a legelő nyáj látványa, ősszel a természet színeinek sokasága, télen a hóborította táj szépsége hívogatja a vendégeket. Látogassanak el ide, legyenek részesei ennek a páratlan, felejthetetlen élményeket kínáló arborétumnak!




További képeim: http://indafoto.hu/fulemule/babolnai_arboretum/page/1




1 megjegyzés: