2018. január 13., szombat

Csónakázó-tó, Tatabánya

Az újvárosi Millenniumi Közparkot Tatabánya Önkormányzata alapította, melyet 2001-ben adtak át. A park a Csónakázó-tavat öleli körül, közepén egy apró mesterséges szigettel. A kis tó a gyönyörű, ligetes környezettel a város szívében található, így könnyen megközelíthető. A rohanó városi életben igazi felüdülést, kikapcsolódási lehetőséget nyújtó parkból csodálatos kilátás nyílik a környékre. A tó és a zöld övezet kellemes éjszakai fényekkel megvilágított.





Tatabánya egyik legnépszerűbb parkja a nyugalom szigete a pihenésre, sportolásra vágyóknak és a kisgyermekes családoknak egyaránt. A tó kerülete 900 méter, melyet zúzott kővel borított sétány vesz körbe. A sétány mentén elhelyezett padok biztosítják a pihenés lehetőségét. A gyermekekre  gondolva egy játszótér is helyet kapott a tó mellett. Az edzést a szabadtéri kondiparkban kihelyezett különféle sporteszközök teszik lehetővé. A rendszeresen kocogóknak, futóknak rekortán borítású futópálya áll rendelkezésre, melyet 2014-ben adtak át.





Tavasztól őszig egy kivilágított szökőkút üzemel a tóban, mely látványában kellemes élményt nyújt a tó körül sétálóknak, kikapcsolódóknak, valamint emeli a tó és környékének szépségét. A levegőztető szökőkút jelenleg Madrone típusú fúvókával és sárga megvilágítással működik, ami 5 méter magas és 15 méter átmérőjű. A működési idő és a világítás külön-külön programozható.





Több művészeti alkotás díszíti a tó környékét, mint a Millenniumi emlékmű, a napóra és az ivókút, melyből folyamatosan iható a közel 300 méter mélyből jövő karsztvíz. A tó közepén található szigetre egy fahídon át lehet bejutni, melyet a helyi fafaragó tábor lelkes tagjai készítettek, díszítettek, 2010-ben.





A szigeten álló napóra Szunyogh László szobrászművész és Kovaliczky István csillagász alkotása. A napóra fő alakja a gyermek Istvánt karjaiban tartó, őt az égieknek ajánló, Géza fejedelem. Az idő múlását Géza fejedelem fejének árnyéka mutatja. A mérések szerint a művészi napóra 16 másodperc eltéréssel mutatja a pontos időt. A Napóra-kompozíciót 2001-ben avatták fel.





Az ivókút 2015. szeptember 4-én, a 65. bányásznap alkalmából került átadásra. A Szent Borbála nevet kapta, tisztelegve a 120 éve kezdődő tatabányai bányászat előtt. Az ivókút és az azt körbe vevő kútház Kalja Ferenc kőfaragó, népi iparművész munkája. A kútban 4 oldalról, 4 vízköpőből folyik a hűs ivóvíz, amely a téli-tavaszi napfordulókor, ünnepekkor különleges megvilágítást kap. A kútház tetőszerkezetének egy része bányafából, 9 oszlopa somlói mészkőből készült.



A tó és környéke több nagyszabású rendezvény színhelye is, mint a Szent István napok, a Majális, a Faszén fesztivál és a különböző futóversenyek. Üde színfoltja a környezetnek az egész évben a vízben úszkáló vadkacsák és a jó idő beköszöntével előbújó teknősbékák látványa. Az állatok etetését kihelyezett kacsaeledelt adagoló készülékek segítik.





Látogasson el ide! Ne hagyja ki ezt a páratlan, hangulatos, nyugalmat, felejthetetlen élményt nyújtó pihenő parkot! Tegyen egy kellemes sétát a tó körül vagy használja ki a sportolási lehetőségeket!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése