2018. február 5., hétfő

Péliföldszentkereszt

Péliföldszentkereszt Bajót községtől 4 km-re található, a Bajna-Nyergesújfalu-Bajót közti területen. Komárom-Esztergom megyében, a 633 méter magas Gerecse nyúlványa és a 374 méter magas Öregkő-hegy lábánál fekszik. A település és környéke ősidők óta lakott, melyet a közelében található Berényi vár nevű, ismeretlen eredetű földvár és az Öregkő-hegy sziklafalában lévő Jankovich barlangban megtalált ősembermaradványok is bizonyítanak. Országosan ismert  búcsújáróhely, ősi zarándokhely, népszerű kegyhely.




Először Pél néven 1265-ben, majd Pély néven 1291-ben említik az okiratok. 1338 óta a terület az esztergomi érsekség pusztája. Középkori templomának romjai 1700 elején még álltak a mai kegytemplom helyén. Barkóczy Ferenc hercegprímás kolostort építtetett az 1763-1770 között itt működő nazarénusoknak. Utánuk a pálos rend letelepítését kísérelték meg, először 1866-1867, majd 1903-1906 között.




A műemlék barokk templomot 1735-ben Eszterházy Imre hercegprímás építtette. Ő nyilvánította Péliföldszentkeresztet hivatalosan is búcsújáróhelynek. A templomnak kitűnő akusztikája van. A főoltár a szentségi trónusig vörös márványból készült, 1763 körül.


1913 novemberétől a kegyhelyet Don Bosco Szalézi Társasága vette át. Ekkor a Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Intézet 40 alsó gimnazista növendéke szalézi tanáraikkal és nevelőikkel együtt az olaszországi Cavaglia városából átköltözött a Szentkereszt földszintes kolostorépületébe. 1925-től a kolostor a szalézi rend 40 teológusának anyaháza lett. A kolostortól északra 1932 körül manzárdos főiskolát építettek (Don Bosco Ház). 1943-ban elkészült a kolostortól nyugatra az egyemeletes, tágas zarándokház is (Ifjúsági Ház).




1950-ben a szalézi rendet is feloszlatták, az épületet államosították. 1950-1981 között vájárképző iskola és internátus működött itt, majd az emeletes zarándokházból fogda lett, gondozottjai a szénbányában dolgoztak. A manzárdos teológia épülete a helyi TSZ vadászházaként működött. 1992-ben a szalézi rend visszakapta az elkobzott rendházat és a hozzá tartozó létesítményeket. Jelenleg is ők üzemeltetik a helyet.



Feltétlenül megtekintésre érdemes a Kálvária-szoborcsoport, melynek minden stációja más-más stílusban épült. Az 1931-1942 között  különböző építészeti stílusban készült stációk Gáthy Zoltán építészmérnök alkotásai. A stációk domborműveit Metky Ödön szobrászművész készítette.





A hely hangulatát fokozza a lenyűgöző természeti látvány, a lankás domboldalak és a Gerecse hegyvonulatai. A családosoknak jó lehetőséget nyújt egy-egy sétára a védett erdei övezet és a tópart. A sportolni vágyók túrázhatnak a barlanghoz vagy lovagolhatnak a közelben lévő lovardában. Péliföldszentkereszten halad át az Országos Kéktúra és a Kinizsi Százas teljesítménytúra útvonala is. Látogassanak el ide, ahol lelki oázisra és gyönyörű természeti értékekre találhatnak!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése