2020. június 7., vasárnap

Malomvölgy, Tardos



A sok évszázados kőbányászatáról híres Tardos, a Gerecse legmagasabban fekvő települése. Az Országos Kék Túra útvonala a község mellett vezet. Tardoson a sportvadászatot a Süttői Erdészet irányítja. Az elhagyott bányarész napjainkban a hegymászók kiképzését segíti. Gorba-tetőn sárkányrepülő felszállóhely található. Tardos legjelentősebb hagyományos rendezvényei a Hegyen-völgyön Futóverseny, a Magdolna napi búcsú, a Vörös Márvány Napok és a szeptemberi falunap.





A  falutól 1 km-re elhelyezkedő Malomvölgyi-tó és környéke a Gerecse Natúrpark egyik legszebb kirándulóhelye. A tó maga kiépített horgászhely, mely egész évben alkalmas a horgászásra. A Bikol-patak által táplált völgyzáró gátas víztározó 1,2 hektár vízfelületű, átlagos mélysége 1,6 m.  Fontos szerepet tölt be különböző kétéltű fajok szaporodásában.





A tó mellett halad a Malomvölgyi tanösvény, ami 1,5 km hosszú és 8 állomásból áll. A tanösvény útvonalán kihelyezett tájékoztató táblákon számos tudnivalóval találkozhatunk és játékos feladatokat oldhatunk meg.




A Malomvölgy erdőrezervátuma különleges erdészeti kezelést tesz szükségessé. Ez teszi lehetővé sok holtfa megtartását, ami számos védett bogárfaj, köztük a havasi cincér számára alapvető fontosságú. A környező erdők színpompás lepkefaja a hajnalpírlepke. Igen gazdag a környék odúlakó denevérfaunája is. A Malomvölgy légterében a fokozottan védett kerecsensólyom és parlagi sas is látható.




A tó körbe sétálható. A környezetében kialakított gondozott terület alkalmas baráti társaságoknak és családoknak focizni, sátrazni, bográcsozni. A gyermekek játszótéren is játszhatnak.




Látogassanak el ide! Ne hagyják ki ezt a páratlan természeti látnivalókban gazdag és az egész család számára felejthetetlen  élményeket nyújtó lehetőséget!




További képeim: https://indafoto.hu/fulemule



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fotók és nagyon élvezetes leírása, ismertetése a területnek!

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos fotók, élvezetes a leírás. Köszönet ❤️

    VálaszTörlés
  3. A bánya képek után van egy épület mely nekem ismeretlen hiányolom az Afrika kutató lakóházát mely múzeumként szerepel ,a templom elötti szobor bemutatását mely Tardos szülöttjének alkotása

    VálaszTörlés