2023. április 11., kedd

Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyörgy

 Az Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély Iszkaszentgyörgyön, Budapesttől 80 km-re, Fejér megyében   található. 

Iszkaszentgyörgy neve 1691-ben jelenik meg egy körpecséten, amely ekkor már az Amadé család birtoka volt. A kastély legrégebbi részét 1735-ben építtette Amadé Antal.


1800-ban a kastély Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került, aki 1820-ban jelentős építkezésbe fogott. A főszárny két végét bővítette oldalirányban, klasszicista stílusban. 1870-ben Bajzáth József unokaöccsének lánya házassága révén a Pappenheim grófok birtokába került a kastély. Jelentős átépítése gróf Pappenheim Siegfried nevéhez kötődik, 1904-1909 között. Elbontották a nyugati mellékszárnyakat és helyükre egy emeletes, neobarokk épületet építtettek, díszes ablak- és erkély rácsokkal.


A 2. világháború idején 1944 tavaszától októberig itt működött a finn nagykövetség. A Pappenheim család a 2. világháború végéig birtokolta a kastélyt. Ezt követően kórház, menekültszállás, Beszkart üdülő, az  1950-es években munkásszálló üzemelt falai között. Az 1960-as években a helyi tanácsé lett. Itt kapott helyet a hivatal, a helyi rendőrőrs, egy vegyesbolt, a gyógyszertár és a posta. Később a művelődési ház, a könyvtár, a mozi és az általános iskola is, valamint szolgálati- és bérlakásokat is kialakítottak benne. 


A kastély felújítása 1985-ben kezdődött, ekkor restaurálták a falfestményeit is. Jelenleg a magyar állam tulajdona. A neobarokk épületrészben a település általános iskolája működik. Az egykori grófi rezidencia kedvelt helyszíne a filmforgatásoknak. A Megint tanú és a Kossuth kifli című filmek valamint a Nemes Jeles László Napszállta című filmjének egyes jelenetei itt készültek. 


A kastélyban és a parkjában tett látogatás felér egy művészettörténeti utazással, mivel minden stílus jellemzői felfedezhetők a barokk kortól a 20. századi neobarokkig. A kastély tökéletes helyszín minden művészeti rendezvénynek és eseménynek. A  látogatható szárnyában kortárs galéria működik.

A kastély parkjában  francia mintára, szimmetrikus elrendezésben formált környezetben, nyírt sövények, fasorok, kerti építmények és szobrok között sétálhat a látogató. Magyarország egyetlen "formal garden"- jét  1991-ben a műemlékvédelem felmérettette. A park és a kastély francia kertje is folyamatosan szépül. Ebben 2013 óta minden évben komoly segítséget nyújt a szakmabeli finn egyetemisták itt töltött nyári gyakorlata.


Látogassanak el ide, csodálják meg ezt az életre szóló élményt nyújtó, csodálatos környezetben lévő, különleges kastélyt! 



További képeim: https://indafoto.hu/fulemule

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése