2023. június 8., csütörtök

Brunszvik-kastély, Martonvásár

Egy darabka Anglia elevenedik meg Martonvásáron az angol-neogótikus stílusú Brunszvik-kastélyt és elképesztően szép parkját látogatva.

 

A kastélyt barokk stílusban gróf Brunszvik Antal építtette 1783-1785 között, melyet 1830-ban Brunszvik Ferenc klasszicistára épített át, majd fia, Brunszvik Géza, az 1870-es évek elején angol neogótikussá módosította. A kastélyt 1898-1945-ig  Dreher Antal sörgyáros birtokolta. A háborús károk után, az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre. 1953 óta a Tudományos Akadémia kezelésében álló épületben az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja működik. 



A kastély építésével együtt kezdték meg telepíteni az angolparkot, amely ma is az egyik legszebb kastélyparkunk. A 70 hektáros gyönyörű park közepén átfolyó Szent László-patak vizének felduzzasztásával kis tavat alakítottak ki, benne szigettel, melyen  szabadtéri színpad található. A színpad fölé Beethoven hatalmas mellszobra emelkedik. A szigetre egy fahíd vezet. A hangversenykertet a mezei juhar, a mézgás éger és a magas kőrisek teszik árnyassá. Az itt lévő mocsári ciprus körmérete meghaladja a négy métert.  




Beethovent a környezet szépsége mellett a Brunszvik családhoz, főként a család hölgytagjaihoz, fűződő barátsága vonzotta erre a helyre. A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumait mutatják be. A kis múzeum legérdekesebb látnivalója Beethoven zongorája. A szigeten nyaranta  három alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái, annak emlékére, hogy a XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a halhatatlan zeneszerző.




Az Óvodamúzeum 2014. szeptember közepétől új helyszínen látogatható, a kastélytól nem messze, az országút túloldalán lévő új épületben. A kiállítás névadója, Brunszvik Teréz, nemcsak a magyar, de az európai óvodaügy egyik úttörője is volt. A kiállítás az első magyar óvoda megnyitásától a 60-as évek napközi otthonos óvodájáig  mutatja be a magyar óvodatörténetet, korabeli tárgyak, játékok és dokumentumok segítségével.



Az Agroverzum Tudományos Élményközpont kiállításain megismerkedhetünk azzal, hogyan veszi fel a harcot a tudomány a globális klímaváltozás okozta környezeti, társadalmi és gazdasági problémákkal és felhívja a figyelmünket arra, hogy mi mit tehetünk a veszély csökkentésére.


Az egyetemes kastélyépület igazi romantikus hangulatot teremt. A park minden évszakban más arcát mutatja. A romantikus sétautakat járva megcsodálhatjuk az elbűvölő tavaszi virágos réteket, a nyári harsogóan zöld leheveredésre csábító pázsitot, az őszi színkavalkádot és télen a jégbe fagyott tó, a zúzmarás ágak varázslatos látványát. Látogassanak el ide, ne hagyják ki ezt az életre szóló élményt!


 További képeim: https://indafoto.hu/fulemule

 

 


1 megjegyzés: